0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Du skifter nu til den lokale webshop for Møblér med Gades Møbelcenter

Den rette seng - hvad skal du vælge?

29. maj 2024

Hvad er det første, du har lyst til at gøre, når du kommer hjem fra en udlandsrejse, et par dages konference eller bare en lang dag på jobbet? Vi gætter på, at du ret hurtigt har brug for at opsøge et helt bestemt sted i dit hjem: din seng.

Sengen er for mange af os et næsten helligt sted. Det er her, vi lader op til hverdagen, og det er her, vi giver kroppen ro. Og vores kroppe – forskellige som de er – stiller forskellige krav til det underlag, de skal ligge på.

Derfor findes der mange typer af senge, og her vil vi kigge nærmere på fire af dem: Boxmadrassen, plansengen, kontinentalsengen og elevationssengen.

Boxmadrassen – det sikre valg

Boxmadrassen er den mest enkle af de fire sengetyper, som vi fokuserer på her. Men enkelt er på ingen måde det samme som dårligt – når vi bruger det ord, henviser vi udelukkende til sengens konstruktion, hvor bunden og madrassen er samlet i én løsning. 

Boxmadrasser består af et til flere lag fjedre, som er monteret på bundlameller i en ramme af træ og og derpå polstret med forskellige typer af skum. Fjederlagene består typisk af en kraftig bundfjeder med en blødere og mere smidig fjeder ovenpå. Enkeltfjedrede boksmadrasser har kun ét lag fjedre.

En boxmadras i sin reneste form er altså et klassisk what you see is what you get-møbel; sengen har ingen indbyggede muligheder for individuelle indstillinger – til gengæld får du en robust seng, som kun kræver et sæt ben, til en attraktiv pris.

Læs også: Inspiration til valg af boxmadrasser

Plansengen – den enkle løsning

En planseng er en seng med en fast sengebund og eventuelt en sengeramme, hvorpå der ligger én eller to madrasser. Hvis plansengen har to madrasser, vil man ofte tilføje en topmadras for at dække sprækken mellem de to madrasser.

Plansengen kan købes uden funktioner, men kan også vælges med elevationsløsning i hoved og fodende. Senges æstetik defineres af den valgte sengerammes udtryk og design. Yderligere komfort kommer med valget af topmadras. Og naturligvis også med den valgte skum og fjederløsning i selve madrassen.

Læs også vores blogindlæg om sengestørrelser og-mål så du er helt sikker på at vælge den rigtige til dit formål!

Kontinentalsengen – øget komfort

En kontinentalseng har lidt forsimplet fortalt en opbygning som en boxmadras, dog med flere lag, som ikke er bygget sammen. De ekstra lag, hvor fjedrelaget på en træramme kombineres med et lag af en vendbar madras og en topmadras, giver kontinentalsengen et noget anderledes udtryk. Den bliver nemlig højere og fremstår – vil nogen mene – mere stilren og luksuriøs.

En del kontinentalsenge fås med et cover eller betræk, så de mange lag synes som én madras, og dermed får sengen et helt enkelt udtryk.

Læs også: Inspiration kontinentalseng eller boxmadras

Elevationssengen – den justérbare seng

Elevationssengen er det oplagte valg til dig, der enten har særlige behov eller bare ønsker dig en seng, der kan justeres lige præcis, som du ønsker.

En elevationsseng en en yderst funktionel sengetype, hvor du, via en fjernbetjening, kan styre en motor, som kan hæve og sænke henholdsvis hovedende og fodende. Det giver dig en masse muligheder: Du kan hæve fodenden og få løftet benene efter en lang arbejdsdag, eller du kan hæve hovedenden og få en siddeposition, der gør det mere komfortabelt at læse, se tv eller spise morgenmad i sengen. Indstillingsmulighederne er uendelige – og du vælger dem med få tryk på en fjernbetjening eller i en tilhørende app

Elevationssengen er desuden populær blandt personer, der har skavanker i form af eksempelvis dårlig ryg, fordi de mange indstillinger giver mulighed for at få assistance ned i eller ud af sengen, hvilket ellers kan være vanskeligt eller smertefuldt. 

I boxelevationssenge er bunden indbygget i boksen, så det kun er topmadrassen, der ligger løst. Dermed får du et enkelt udtryk og undgår, at madrassen skrider fremad, når du hæver den. Få inspiration til valg af elevationsbund.

Topmadrasser – nødvendighed eller luksus?

Uanset om du foretrækker en boxmadras, en planseng, en kontinentalseng eller en elevationsseng, skal du forholde dig til, om du ønsker at tilføje en topmadras. Og selvom det som sådan ikke er en tvingende nødvendighed, vil det i langt de fleste tilfælde være en god idé.

Topmadrassen tjener nemlig flere formål. Udover at den beskytter selve madrassen, så er det også den, der er tættest på din krop og kan give dig den ekstra komfort. Den tillader din krop at ånde, og det skum, som den består af, har nogle evner, der kommer dig og din søvn til gode.

Skumtyper som Memoryskum, visko/celsius-skum og latex har en høj evne til at genrejse sig, når du har ligget på topmadrassen. De ypperste materialer er visko/celsius-skum (også kaldet memoryskum), ergo+ og latexskum, hvor latex er et natuprodukt, som er kendt for sin åndbarhed og evne til at opsamle den fugt, kroppen afgiver i løbet af natten. Ligesom latex betegnes som allergivenligt på grund af dets struktur, som forringer bakteriers og husstøvsmiders overlevelsesforhold. Få inspiration, tips og tricks til valg af din nye springmadras her.

Læs også: Invéster i din søvn

Fjedre – de usynlige nøgler til god søvn

Du kan ikke se dem, men de betyder alt for din liggekomfort. Din madras er fyldt med fjedre, og det er dem – og deres bæreevne – der har den afgørende betydning for, hvordan du ligger.

Helt overordnet er det sådan, at jo flere fjedre pr. kvadratmeter, desto bedre understøttelse af kroppen. Og så er der selve fjederen – for en fjeder er ikke bare en fjeder. 

Bonell-fjedre: Den klassiske fjeder og det traditionelle fjedersystem, hvor fjedrene hænger sammen. Trykker du ét sted, rejser madrassen sig et andet sted, hvilket ikke er optimalt for understøttelsen af din krop. Bonell-fjedre er imidlertid temmelig robuste, så i nogle boxmadrasser og kontinentalsenge med flere lag fjedre vil det nederste lag udgøres af Bonell-fjedre.

Pocket-fjedre: Også kaldet pose-fjedre. Her er fjedrene isoleret fra hinanden og pakket ind i en lille pose. Her er det kun den påvirkede fjeder, der bliver trykket sammen, og det betyder, at din krop er i gode hænder, uanset om der bliver lagt et tryk et andet sted i sengen.

Pocket-fjedre findes også i varianten multi pocket, hvor fjedrene er mindre. Det giver den fordel, at der er flere fjedre pr. kvadratmeter og dermed en endnu bedre understøttelse af kroppen. Og igen som fjedre med en mindre fjeder indbygget i centrum af fjedren.

Og så er der aloy-fjederen. Det er en fjedertype udviklet af norske Jensen Senge. Den patenterede fjeder giver overfladeblødhed i hele madrassen. Det skyldes, at sengens forskellige zoner først bliver aktiveret i takt med, at kroppen synker længere ned – aloy-fjederen giver altså en dynamisk støtte afhængig af vægtpåvirkningen.

Det er ikke blot kombinationen af fjedre i madrassens lag, der har betydning for komforten – det gælder også kombinationen af fjedrene i madrassens længde, hvor madrassen kan opbygges med flere zoner. Således er f.eks. skulder- og hofte-zonen mere eftergivende end resten af madrassen, og dermed opnås en helt optimal understøtning af kroppen.

Din vægt er vigtig for dit valg

Hvilken fjeder, der er den rigtige til dig, er vanskeligt at sige – du bør prøve dig frem. Men helt overordnet vil der ofte være en sammenhæng mellem din kropsvægt og den optimale fjedertype.

Vejer du under 75 kilo, kan du prøve en seng med pocket-fjedre i fasthedskategorien medium.
Vejer du mellem 75 og 95 kilo, vil du nok ligge bedst i en seng med fjedre i kategorien fast.
Vejer du over 95 kilo, taler sandsynligheden for, at du skal vælge en seng med multi-pocket fjedre i kategorien fast.

Og når du så lægger dig i en seng med aloy-fjedre, kan det være, din krop vælger for dig, og du ender med at købe en seng med Jensen-sengenes signaturfjeder.

Det vil dog være helt individuelt, hvad du foretrækker af fasthed, og det er kombinationen af fjedrene og de enkelte fjedres konstruktion, der afgør det rette valg for dig. Derfor kan det være vanskeligt at vurdere, hvad der er det helt rette valg. For hvad nu, hvis man ligger lige på grænsen mellem to “vægtklasser”, og hvad nu, hvis man egentlig bare foretrækker at sove lidt hårdere end gennemsnittet? Her skal du huske på, at det altid er muligt at få råd og vejledning fra vores rutinerede medarbejdere i Møblér, der kender sengenebedre end de fleste.

De små detaljer kan gøre den store forskel

Selvom madrassen er det absolut vigtigste, når du skal vælge din næste seng, gør det jo ikke noget, at den er flot. Og her kan de små detaljer gøre forskellen.

Medmindre du foretrækker, at din sengeramme skal stå direkte på gulvet, skal den jo have ben, og her kan du til langt de fleste senge vælge mellem mange flotte varianter af sengeben.

Det samme gælder sengegavle, som kan give din seng det helt rigtige udtryk. På samme måde som et stilrent sengetæppe, et praktisk og flot sengebord og den eller de lamper, der sætter prikken over i’et.

Der skal træffes en masse valg, og heldigvis er det dig, der bestemmer. Hvis du har brug for gode råd eller sparring, står vores rutinerede møbelhandlere klar til at hjælpe dig.

 

Er du i øvrigt i tvivl, om du får tilstrækkelig med søvn om natten, kan du besøge vores søvnguide, der tager dig igennem vigtigheden af søvn, samt hvor meget søvn du skal have om natten.