Test af dyner - dyner til alles behov og ønsker

14. august 2024

Til den rette seng hører den rette dyne til. En god dyne, der passer til netop dine behov er yderst vigtigt for, at du kan få en god nattesøvn og være udhvilet dagen efter. Hvis du er indehaveren af en for varm dyne, kender du formentlig til hedeturene om natten eller om morgenen. Har du samtidig en let dyne om vinteren, vil du hurtigt fortryde valget og få kuldechok gentagne gange under søvnen. Hermed gælder det om at finde den helt rette dyne, så du kan sove behageligt og være frisk om morgenen. Denne dyne test vil hjælpe dig med at finde den bedste dyne til dine behov og ønsker. Testen byder først på en række gode og relevante informationer omkring de forskellige dyner, der findes på markedet. Herefter kommer selve testen af Møblérs kvalitetsdyner, hvor du bestemt vil kunne finde en vinder, så nattesøvnen kan reddes. Sæt dig godt til rette og glæd dig til at finde din kommende yndlingsdyne.

Forskellige typer indhold

For at du kan sove behageligt om natten, er det vigtigt, at du sørger for at finde en dyne med den type af indhold, som passer til dine behov. Der findes to forskellige typer, når emnet omhandler dyners fyld. Disse to typer er naturfyld og fiberfyld. Hvilken type fyld, du har lyst til vælge, kommer helt an på smag og behag. 

Naturfyld 

Naturfyld består almindeligvis af dun og fjer, men andre materialer såsom silke, uld og bomuld kan ligeledes findes i dyner med naturfyld. Anskaffer du dig en dyne med naturfyld, kan du desuden glæde dig til en åndbar dyne med et materiale, som falder let omkring kroppen. Det naturlige fyld foretrækkes endvidere af mange grundet dens bløde fornemmelse mod huden samt dens gode evne til at forme sig om kroppen. Dunene sørger desuden for at suge fugt til sig for herefter at frigive det over dynen. Hermed får du en behagelig kropstemperatur under hele nattesøvnen.  

De fleste dyner med naturfyld består ligeledes oftest af gåsedun, gåsefjer, moskusdun, andedun eller edderdun. Idet fjer er billigere end dun, er det en god idé at anskaffe sig en dyne med dette indhold, hvis du ønsker at købe en billig dyne med naturfyld. I denne forbindelse skal du dog være opmærksom på, at en dyne med fyld af fjer er tungere end en dyne med fyld af dun. Ønsker du derfor på den anden side en lettere dyne, kan valget pege mod en dyne med dun. Du har dog også muligheden for at vælge en dyne med en blanding af dun og fjer, så du både kan føle dig tilpas varm og samtidig have en passende tyngde. Det er muligt at se blandingsforholdet af fyldet på din kommende dyne, så du kan finde den dyne, som passer til dine ønsker. Står der for eksempel 70% dun i beskrivelsen af dynens indhold, består de resterende 30% af fjer. 

Hvis du ikke har lyst til at byde en dyne med fjer eller dun velkommen, er silkedynen ligeledes en mulighed. Disse dyner er tyndere end de ovennævnte, men er lige så gode til at bevare kropsvarmen. En silkedyne er endvidere temperaturregulerende, så du er i tørre og tempererede omgivelser under hele natten. Derudover er silke et antibakterielt og åndbart materiale, hvilket sikrer et både hygiejnisk og behageligt sovemiljø. 

Læs også: 7 tips til en bedre nattesøvn.
 

Ringsted dun - kvalitetsdyner hos møblér

Fiberfyld 

Er du en del af de 2-3% af den danske befolkning, som ikke kan tåle fjer og dun, har du heldigvis muligheden for at vælge en dyne med fiberfyld. Fiberfyldet er et syntetisk materiale og er et godt alternativ til naturfyldet, idet fyldet er fremstillet af polyesterfibre, som efterligner naturfyldets gode isoleringsegenskaber. 

Døjer du samtidig med hedeture og nattesved, kan en fiberdyne være et ganske fornuftigt valg. Fibrene i den syntetiske dyne leder nemlig effektivt fugten væk fra kroppen, så din nattesøvn ikke bliver forstyrret af en høj kropstemperatur. En dyne med fiberfyld kan ligeledes vaskes oftere end dyner med naturfyld. Vær dog opmærksom på, at dyner med fiberfyld er tungere end dyner med naturfyld. Er du på udkig efter en forholdsvis billig dyne, er fiberdynen dog et godt bud i forhold til dynen med naturfyld. 

Vedrørende de forskellige typer af fiberfyld kan mikrofiber og hulfiber blandt andet nævnes. Mikrofiber består af syntetiske polyesterfibre af den meget fine slags. Materialet føles ganske blødt og fint og bruges til at lave kvalitetsdyner, som både ligner og føles som de ovennævnte dyner af naturfyld. Dyner med mikrofiber er samtidig lettere end dyner, som har fjerfyld. Dog er mikrofiberdyner tungere end dyner med dunfyld. Dyner med mikrofiber kan ligeledes puttes i vaskemaskinen, så det praktiske også kan krydses af listen. Hermed henvender dynen sig desuden til folk med allergi. Hulfiber består på den anden side af hule fibre, som er betydeligt gode til at holde på varmen. Hulfiber er ligeledes tykkere og mere robust end mikrofiber. Derfor kan hulfiberdyner holde i flere år og er hermed et godt valg til dig, der ønsker at beholde den samme gode dyne i lang tid ad gangen. Har du samtidig allergi og er letpåvirkelig over for støvmider, er hulfiberen overfladebehandlet med anti-allergi midler, hvilket sikrer, at du sover godt om natten. Derudover har hulfiberen en attraktiv, lav pris og bruges ofte i billige dyner. Det er endvidere let at rengøre hulfiberdynen, idet den kan vaskes i vaskemaskinen. 

Dynens bæreevne 

Har du før været på udkig efter en passende dyne, er ordet bæreevne eventuelt blevet nævnt. Bæreevnen beskriver din dynes isoleringsevne. En dynes bæreevne giver dig samtidig en indikation på den mængde af luft, som findes i fyldet. Er der meget luft i fyldet, har dynen en dårlig isoleringsevne. Hermed vil dynen føles særdeles kold mod kroppen. Dyner kan ligeledes have en bæreevne på mellem to og 18. De lavere numre er indikationer for forholdsvis dårlige isoleringsevner, imens de højere numre byder på god isolering. En dynes bæreevne siger desuden noget omkring dynens kvalitet. Har en dyne for eksempel en høj bæreevne, er der oftest tale om en dyne med kvalitetsindhold af dun. På den anden side har dyner med lave bæreevner tit naturfyld bestående af dun eller fjer fra høns. Har du derfor lyst til at købe en dyne i en høj kvalitet, skal du kigge nærmere på dyner med høje bæreevner. Vær på udkig efter dyner med bæreevner på minimum 10, som ofte indeholder dun i en rigtig god kvalitet. 

Læs også om vores ZensiZone madrasser.

Dyner efter årstid – sommer- eller vinterdyne?

Selvom vi alle har forskellige søvnvaner og –mønstre, er der rigtig mange, der deler behovet for en god sommerdyne om sommeren og en dejlig vinterdyne om vinteren. Derfor er det også muligt at finde dyner, som er velegnet til begge sæsoner, så den rette kropstemperatur kan opnås.

Sommerdynen

I sommerperioden skal du helst vælge en let dyne, som er med til at holde dig sval under de varme sommeraftener. Dynen skal samtidig være luftig, så du ikke får en tung fornemmelse omkring kroppen. I forbindelse med købet er det derfor vigtigt, at du finder en sommerdyne med enten en lav fyldvægt, en lav bæreevne eller begge dele. Dynen skal ligeledes kunne lede sved, fugt og væske væk, så hedebølgerne ikke kan få ram på dig om natten. 

Vinterdynen 

Om vinteren gælder det på den anden side om at finde en dyne, som er varm, og som derfor kan sikre en optimal kropstemperatur på de kolde nætter. Tænk ligeledes over, at du formentlig bruger mere tid under dynen i vinterperioden grundet ønsket om at hygge under dynen med film og varm kakao. Under researchen af vinterdyner skal du ligeledes have dit sovemiljø in mente. Har du en nyere bolig, som er godt isoleret og med centralvarme, er der muligvis ikke behov for en dyne med en bæreevne på 16. Bor du omvendt i en gammel bolig med dårlig isolation, gælder det om at finde en tungere dyne med en høj bærevne, så du ikke kommer til at fryse under dynen.

Helårsdynen 

Har du ikke lyst til at skifte imellem sommer- og vinterdyner, kan du anskaffe dig en helårsdyne. Denne type dyne er kendt som den lune dyne, idet den anses som værende hverken for sval eller varm. Hvis du vælger at købe en helårsdyne, er det optimalt at finde en med omkring 600 gram fyld af naturdun samt en bæreevne på cirka 11. Med denne helårsdyne vil du få en behagelig dyne mod kroppen, idet den både er blød og har en fin isolationsevne. Hvis du alligevel får det for koldt om vinteren med helårsdynen, kan du desuden lægge et tæppe over dynen. Det er dog muligt at finde en endnu smartere løsning på problemet. Du kan nemlig få helårsdyner, som består af to forskellige dyner, der så kan sættes sammen efter dine egne behov. De to dyner kan hægtes sammen til en enkelt dyne ved hjælp af knapper i siderne. Hermed har du muligheden for både at have en sommerdyne og en vinterdyne plus en reservedyne til overnattende gæster. 

Læs også vores guide: Tips og tricks til vask af dyner og puder.
 

Stort udvalg af ringsted dun dyner hos møblér


Møblérs kvalitetsdyner – dynetest 

Efter at have listet de forskellige punkter ned, som du skal have styr på i forbindelse med købet af din nye dyne, er det på tide at gå i gang med vores dynetest. I det følgende får du et overblik over, hvilke gode dyner vi hos Møblér kan tilbyde dig. Testen af dyner byder både på dyner i høje og lave prisklasser, så du med garanti kan finde din kommende dyne så hurtigt som muligt.

Læs også: Indretning af soveværelse

Sval dyne – til dig med den gode kropsvarme

FEJØ sval moskusdyne
Fejø svale dyne fra Quilts of Denmark er ideel til dig, der har en naturlig kropsvarme og ønsker en let og komfortabel sommerdyne. Dynen er lavet af luksuriøst satinvævet bomuld med fyld af bløde moskusdun, der giver en behagelig, let fornemmelse. Det gyldne pipings-detalje understreger dynens eksklusive design.

Temprakon sval dyne
Temprakon svale dyne tilbyder en avanceret temperaturregulering takket være TempraCool mikrokapslerne, som både varmer og køler efter behov. Denne dyne er perfekt til dem, der oplever vekslende temperaturbehov gennem natten og sikrer en optimal søvnkomfort.

Lun dyne – den varme helårsdyne

Lune dyner – Perfekt som helårsdyne fra FEJØ og Temprakon

FEJØ lun moskusdyne
Fejø lune dyne fungerer som en alsidig helårsdyne. Quilts of Denmark har fremstillet denne dyne med højkvalitets moskusdun og 100% bomuldssatin, der sikrer åndbarhed og varmeisolering året rundt. Det luksuriøse design med gylden piping gør dynen til en stilfuld tilføjelse til soveværelset.

Temprakon lun dyne
Temprakon lune dyne tilbyder fleksibel temperaturregulering, hvilket gør den velegnet til alle årstider. Med TempraCool mikrokapsler tilpasser dynen sig kroppens varmebehov, hvilket gør den ideel som helårsdyne. Den opretholder en behagelig søvn uden overophedning, selv i omskiftelige temperaturer.

Varm dyne – dyne testens kvalitetsvinterdyne 

FEJØ varm moskusdyne
Fejø varm dyne fra Quilts of Denmark er designet til vinterbrug og tilbyder en høj isoleringsevne, perfekt til de kolde måneder. Denne vinterdyne har et fyld af moskusdun, der giver en kraftig varme og samtidig bevarer dynens luksuriøse blødhed. Med OEKO-TEX og Downpass-certificeringer er dynen både allergivenlig og fremstillet efter høje etiske standarder.

Temprakon varm dyne
Temprakon varm dyne kombinerer klassisk vintervarme med intelligent temperaturkontrol. TempraCool mikrokapslerne i dynen sørger for, at du altid har den rette varme uden at overophede, hvilket giver en komfortabel og jævn søvnoplevelse, selv på de koldeste nætter.

FEJØ og Temprakon – Ekslusiv komfort tilpasset dine behov 

FEJØ kollektionen fra Quilts of Denmark er kendt for sin eksklusive kvalitet og komfort, fremstillet af det fineste satinvævede bomuld og fyldt med bløde moskusdun. Kollektionens dyner fås i forskellige varmeklasser – sval, lun og varm – så der er noget for enhver kropstemperatur og årstid. Alle FEJØ produkter er certificeret med OEKO-TEX, Nomite og Downpass, hvilket garanterer et allergivenligt og bæredygtigt produkt. De gyldne pipings-detaljer giver et elegant udtryk og understreger kollektionens luksuriøse stil.

Temprakon serien skiller sig ud ved sin avancerede teknologi med TempraCool mikrokapsler, der aktivt regulerer temperaturen hele natten. Fyldet, TempraDown, er en kombination af gåsedun og mikrokapsler, som tilpasser sig kroppens varmebehov. Serien findes også i sval, lun og varm udgave, hvilket gør Temprakon ideel for dem, der oplever skiftende temperaturer under søvnen. Puderne og dynerne i Temprakon serien tilbyder en unik søvnkomfort med en intelligent balance mellem varme og kølighed – perfekt til alle, der ønsker en dynamisk, temperaturregulerende soveoplevelse.

Læs også: Guide til dyner og puder.

Se også Møblérs store udvalg af sengetøj og lagner til din nye kvalitetsdyne og læs vores guide: Inspiration til sengetøj - klæd din seng godt på.

Kom forbi og bliv endnu klogere 

Er du stadig i tvivl om dit kommende dynekøb efter dynetestens beskrivende afsnit og den dertilhørende test af Møblérs dyner, er du altid mere end velkommen til at tage hen i en af Møblérs butikker for at finde den bedste dyne til dine behov. Hermed kan du let stille vores dygtige medarbejdere diverse spørgsmål, så du kan finde frem til den perfekte dyne. I butikken er der ligeledes rig mulighed for både at se og føle vores forskellige dyner. Tænk desuden nøje på dine specifikke behov og ønsker, når det kommer til valget af dynen. Har du eksempelvis fået en enten højere eller lavere kropstemperatur, eftersom årene er gået, er det vigtigt, at du tager stilling denne forandring under valget af den perfekte dyne. Sørg ligeledes for at vælge det helt rette fyld, så du kan sætte pris på din nye dyne i mange år fremover. Vi ser frem til at hjælpe dig med at finde den helt rette dyne og håber, at du kommer til at sove tilpas varmt og behageligt efter dynekøbet.

Z-Cube & Tenzo

Z-Cube & Tenzo

Læs mere her
Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Læs mere her
Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Læs mere her
Skovby Møbler Stressless ZensiZone Egetæpper Natuzzi Jensen
Møblér: Alt indenfor møbler og boligindretning

Åbningstider

Man
10:00 - 19:00
Tirs - tors
10:00 - 17:30
Fre
10:00 - 19:00
Lør
10:00 - 15:00
Søn
11:00 - 15:00
*Ændrede åbningstider d. 4 og 5 jan
10:00 - 16:00
aalborg
© 2025 Møblér. All Rights Reserved | In2house A.M.B.A. | CVR.: DK31771269